maandag 6 juli 2015

Prikken hommels

Er zijn wereldwijd ongeveer 2soorten hommels die van nature voorkomen in Europa, Noord-Afrika, Azië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Verschillende Europese hommelsoorten zijn door de mens geïntroduceerd in Nieuw-Zeeland en Tasmanië. Honingbijen, hommels en wespen behoren tot de sociale insecten, die staten vormen. Maar er zijn veel meer verschillen.


Het belangrijkste verschil is dat honingbijen zomer en winter in een kolonie leven, maar dat bij de hommels en wespen alleen de koninginnen overwinteren. Ze zullen zich alleen verdedigen wanneer ze echt in het nauw gedreven worden, maar dat doet elke diersoort.

De meeste hommels hebben een zwarte kleur met gele, oranje of witte strepen op het lichaam, er zijn ook soorten die oranje, bruin of volledig zwart zijn. Hommels vormen onderdeel van de bijenfamilie. Ze steken pas wanneer ze in het nauw gedreven worden en geen andere uitweg meer zien. Na het steken blijft de angel over het algemeen niet achter in de huid. Er treedt wel een korte pijnreactie op die enkele uren kan aanhouden.


Het verschil tussen deze drie insecten is vrij groot. In de meeste gevallen brengt een hommelnest ook weinig problemen met zich mee. Nu de zon tevoorschijn komt, laten ook de muggen, wespen, bijen en hommels zich zien en horen.


Maar insecten hoeven niet altijd vervelend te zijn.

Hier lees je alles over beten en steken: het hoe en waarom. De feiten en fabels op een rij. Steken van hommels , wespen of bijen.


Daarnaast worden hommels en bijen in de land- en tuinbouw ingezet als bestuivers. Er zijn verschillende soorten waarbij de uiterlijke kenmerken, waaronder het kleurpatroon, kunnen verschillen. Over het algemeen zijn hommels groter dan bijen en behaarder dan wespen. Bijen vormen een belangrijke rol bij de bestuiving van bloemen en planten. Binnen de bijenfamilie kan er onderscheid worden gemaakt tussen solitaire bijen (wilde bijen) die alleen leven en sociale bijen ( hommels en honingbijen) die in volken leven.


Van de drie bijensoorten is de honingbij veruit de meest bekendste. Zit het nest op een plek waar het niet tot overlast is, dan is het advies om de situatie een periode aan te kijken. Zoals eerder vermeld zijn hommels van nature aardig en prikken ze vrijwel nooit. Een nest hoeft dus niet per sé voor overlast zorgen.


Daarbij komt, hommels zijn slechts een korte periode per jaar heel actief. Bij wespen, hommels en bijen zijn het enkel de vrouwtjes die kunnen steken, aangezien hun angel een omgevormde legboor is. Muggen en steekvliegen behoren tot de orde van de tweevleugeligen (Diptera). Bij verstoring zal een hommel een typische verdedigingshouding aannemen.


Hierbij leggen hommels zich op hun rug en steken met hun angel. De angel van een hommel is echter anders dan die van een bij. Deze kan meermaals gebruikt worden en blijft dus niet achter in de huid.

Als je de foto op ons blog ziet met de invliegende hommels , dan is dat een plek die nog geen 75cm van onze voordeur is verwijderd. Wij hebben pubers in huis dus het was de hele zomer druk genoeg met in en uit lopen. Als de hommels niet verstoord worden gaat het prima. Je kunt dus overwegen om het maar zo te laten.


Veel mensen denken dat hommels niet kunnen steken, omdat de meeste hommels die ze zien, mannetjes, geen angels hebben, maar de werksters en koninginnen kunnen wel degelijk steken! Ze zullen het alleen niet zo snel doen, alleen als ze zich écht bedreigd voelen. Bij de meeste solitaire bijensoorten is de angel niet sterk genoeg om door de huid heen te prikken. Vooral in de zomer is de kans groot dat je hommels tegenkomt.


Sommigen hebben een oranje achterlijf, anderen zijn zwart met geel en wit. Het zijn vlijtige beestjes die af en aan vliegen. Hoe ze heten, daar kun je achterkomen met deze zoekkaart. Wees wel voorzichtig wanneer je de hommels vangt, ze kunnen prikken.


De hommels waren duidelijk geërgerd en leken mij in hun vlucht te viseren door rakelings langs mijn hoofd te vliegen. Naarmate ik naderde bij het snoeien, werden hun acties heviger, totdat ik ben moeten gaan lopen. Bovendien werd ik daarbij ook gestoken.


Dus mijn mening over hommels moet ik lichtjes bijsturen na deze toch wel nare ervaring. Van alle hommels komt de aardhommel het meeste voor, en zijn ook het eerste. Aardhommelkoninginnen kunnen zelf nesten graven in het voorjaar, maar.


Wespen kunnen zich agressief gedragen, hommels doen dit niet. Een wesp heeft geen weerhaakje en kan meerdere keren prikken ! Gedrag van en steken door bijen, wespen en hommels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts