Pastinaak is makkelijk te kweken in eigen tuin. Hier lees je alle tips voor het succesvol telen van pastinaken in de eigen moestuin. En terecht, want de pastinaak is een erg leuke groente met flink wat voordelen (zowel in de teelt als in de bewaring alsook in de smaak). Vaak wordt bij pastinaak wat indicator-zaad (bv radijs) meegezaaid om uberhaupt te kunnen zien waar het spul op behoort te komen.
Het zaad blijft ook niet lang kiemkrachtig, het is daarom geen slecht idee om zelf zaad te winnen.
Gelukkig is pastinaak , ondanks zijn lange groeiduur, iets minder gevoelig voor wortelvlieg. Zeker op lichte gronden en op beschutte plaatsen moeten we maatregelen nemen tegen de wortelvlieg en is het aangewezen om met insectengaas te gaan telen. Een schimmelziekte waar pastinaak veel last van heeft is Intersonilia. Dit gewas vraagt namelijk weinig bemesting en kan vrij veel vorst verdragen.
Let wel op bij zonnig weer: aanraking met de plant kan namelijk brandwonden veroorzaken. Het was lange tijd het hoofdvoedsel van de gewone man. De groente was vrij gemakkelijk te telen en kon uitstekend een ganse winter lang bewaard worden.
De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt.
Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. Niet bij ons, want die heerlijke gerechten die je maakt met deze ivoorkleurige wortel vergeten we nooit. Die beetje zoete, anijsachtige smaak, die ook heel lekker in een soep of salade past, ook niet.
Je kunt pastinaak het beste zonder verse mest telen , in het vak van de wortelgewassen. De al aanwezige stikstof is meestal voldoende. De kaliumbehoefte van pastinaak is groot, dus indien nodig kun je een kaliumrijke meststof geven. Dit zie je wanneer de bladeren van pastinaak , maar ook de wortelen bruin verkleuren, en naar beneden krullen.
Deze lange wortel kan wel 3gram per stuk wegen. Het is een voorganger van de winterwortel en vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente. De Romeinen verbouwden pastinaak al en gedurende de Middeleeuwen was het de belangrijkste groente met zetmeel voor het volk. Het wortelgewas bezit een zoete, anijsachtige smaak en een witte crèmekleur.
Het is een typische wintergroente die vaak gerooid wordt na een koudeperiode. Eeuwen geleden al gold de pastinaak als voorloper van de aardappel. Zaaien van pastinake gebeurt meestal vanaf half april tot eind april. Zaai je vroeger, dan kan de pastinaak al in het eerste jaar bloeien.
Oogsten is pas in november.
Later oogsten in december of zelfs januari is ook mogelijk omdat de wortel in de grond niet dood vriest. Echt veel onderverdelingen kent de pastinaak niet. Bekijk een grotere versie van deze afbeelding reacties.
Door pastinaak krokant te bakken in de oven komt de mooie zoete anijsachtige smaak nog beter tot zijn recht. Pastinaken kunnen goed tegen vorst, je kunt ze dus in de grond laten zitten tot dat je ze wilt gebruiken. Je kunt het beste de pastinaak met een tuinvork uit de grond halen.
Ziekten en ongedierte bij pastinaak. De meest voorkomende problemen bij pastinaak zijn Intersonilia en vertakte wortels. Na het rooien wordt een deel gewassen en voor verkoop klaargemaakt.
De broers rekenen op een handelsprijs van cent per kilo. Een deel van de pastinaak gaat de koelcel in en wordt later in het winterseizoen klaargemaakt. Smaak De wortel is vrij aromatisch. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in, volgens sommigen heeft ook iets van anijs in de smaak.
Deze producten vallen allemaal onder de noemer ‘vergeten groenten’ en worden geteeld bij akkerbouwbedrijf Arenosa in Oostelijk Flevoland. Wil je weten hoe deze worden geteel lees dan snel verder!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.