Zoek Nu Sneller, Beter en Slimmer bij Vinden. De grootste collectie vijverbakken hier! Vijverbakken tegen de laagste prijzen. Ga rimpels en oneffenheden tegen met de exclusieve gezichtsverzorging van MGC Derma! Bestel al je natuurlijke verzorgingsproducten snel en veilig via onze website!
Ook zijn ze, net zoals de andere planten, een bron van zuurstof in de vijver.
En een vijver die geen helemaal geen algen bevat, is eigenlijk een dode vijver. Hiermee is de vijver gedurende het hele jaar algenvrij en kan het vervelende klusje van handmatig draadalg verwijderen achterwege blijven. Een preventieve kuur kan het beste zowel in het voor- als najaar gegeven worden. In deze perioden hebben de algen namelijk een voorsprong op de zuurstofplanten in de vijver.
Er ontstaat een voedingsoverschot waar de algen goed op gedijen. Kleine algdeeltjes zijn altijd aanwezig in je vijver en ontwikkelen zich razend snel. Anders dan bij planten stellen algen slechts lage eisen aan de kwaliteit van het water.
Daarom groeien algen sneller onder dié omstandigheden waarbij waterplanten zich nog niet goed kunnen.
Verhogen waterhardheid Gelijktijdig met het bestrijden van de algen moet de waterhardheid van de vijver verhoogd worden. In dit artikel richten we ons daarom op de twee meest voorkomende groene algen in de vijver : draadalgen en zweefalgen. Zoals we hierboven ook al vertelden gaan we ons in dit artikel richten op de twee meest voorkomende groene algen in de Nederlandse vijver. Algen in de vijver bestrijden: tips. Dit zijn draadalgen en zweefalgen.
Hou je vijver vrij van algen. Draai met een ruwe houten lat rond in het water van je vijver zodat de draadalgen aan de lat blijven hangen en verwijder ze zo uit het water. Het blijft onkruid in de vijver en u bent de draadalgen liever kwijt dan rijk, dit nog afgezien van het feit dat extreme draadalgengroei daadwerkelijk voor problemen in de vijver kan zorgen. Daarom gaat deze pagina over de specifieke mogelijkheden die u hebt om de draadalgen in uw vijver te bestrijden en misschien zelfs wel helemaal weg te nemen. Over algen in vijvers is veel te doen.
Er zijn legio middeltjes te verkrijgen die al dan niet beloven te helpen. De oorzaak van alg in de vijver is voornamelijk gelegen in een te hoge voedingsconcentratie. Daar dient dus op gelet te worden. Kranswieren zijn een goed teken en hebben als voordeel dat ze stoffen afscheiden die andere algen blokkeren.
Draadalgen zijn draadvormige wieren, die hechten. Kranswieren zijn wieren die we eigenlijk in de vijver wensen omdat de groei ervan aantoont dat het water in de vijver in perfecte staat verkeert. Je kunt draadalg in de vijver vergelijken met onkruid in de tuin.
Wanneer de draadalgen echter de overhand krijgen in de vijver , wordt draadalgen bestrijden noodzakelijk. Indien u van uw lastige algen af wilt in de vijver bent u bij ons aan het juiste adres. Zij hebben licht nodig om hun voeding om te zetten door fotosynthese. Een vijver in volle zon zal daarom sneller algen krijgen.
Planten en algen gebruiken dezelfde voeding en beconcurreren mekaar, maar helaas verschijnen algen vroeger in het seizoen dan. Dat geeft geen mooi gezicht. Tegelijkertijd zijn er wel bepaalde dingen die u er tegen kunt doen. U kunt bijvoorbeeld waterplanten plaatsen in de sloot of vijver. Hoe komen algen in mijn vijver terecht?
Draad- en zweefalgen komen van nature voor in water. Zelfs als je je vijver zou vullen met kraakhelder leidingwater, dan is het alsnog een kwestie van tijd voordat de eerste algen zich laten zien. De eerste sporen (zaadjes) van algen komen vaak al mee met de vissen of planten die je uit de winkel koopt. Ze ontstaat altijd doordat de aanwezige waterplanten niet in staat zijn de voedingsstoffen volledig uit de vijver te verwijderen. Zo ontstaat er een voedingsoverschot waar de algen goed op gedijen.
Slib verwijderen uit de vijver helpt dus ook tegen algengroei. Teveel nitraat in de vijver is een andere veelvoorkomende oorzaak als het om algen in de vijver gaat. Nitraat is de ideale voedingsstof voor vijverplanten, maar al helemaal voor de zweefalg en draadalg.
Je moet die stengels dan drie à vier weken laten rotten in je vijver. Op die manier verdwijnen de algen. Dat komt door het rottingsproces. Elke vijver krijgt vroeg of laat te maken met algen. Hier vind je alle info over de verschillende soorten algen , hoe ze ontstaan en hoe je ze voorkomt of doeltreffend.
Tijdens en na het algen verwijderen van uit de vijver is het essentieel om voldoende te beluchten. Wanneer deze bron van zuurstof wegvalt kan er een flink zuurstoftekort ontstaan. Net als waterplanten produceren algen zuurstof voor je vijver.
Als je opeens algen verwijdert uit je vijver , dan verliest de vijver ook die zuurstofproductie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.