donderdag 2 juni 2016

Prunus autumnalis snoeien

Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als u wilt snoeien , doet u dat het best na de bloei. Meer informatie is te vinden onder snoeien op onze site. Snoei zal de habitus (uiterlijke verschijningsvorm) van de boom al snel negatief beïnvloeden.


De wetenschappelijke naam ‘ autumnalis ’ verwijst naar de herfst, denk maar aan het Engelse woord ‘autumn’.

Deze Japanse sierkers valt elk jaar weer op door deze afwijkende bloeitijd. Hij heeft slanke gebogen takken die als een treurwilg stijl naar beneden hangen. Verwacht in de winter echter geen uitbundige bloei.


In het voorjaar volgt nog een toegift met een nabloei. Deze japanse sierkers groeid het best in voedzame licht vochtige grond op een plek in de zon of halfschaduw. Snoeien kan in het voorjaar na de bloei.


De boom heeft een breed vaasvormige kroon. Het blad loopt groen uit en heeft een gele tot oranje herfstkleur.

Bloeiherhalend van november tot april, indien het niet vriest. Je hoeft de boom slechts te snoeien om hem in vorm te houden. Als je gaat snoeien , doe dit dan na de bloei. Hij is verkrijgbaar als heester, als halfstammige boom of als hoogstammige boom.


Prunus subhirtella Autumnalis of Japanse sierkers is een winterbloeiende boom of heester met wit roze bloemen. De kroon is breed uitgroeiend. Deze bloei valt niet altijd op als er nog bladeren aan de boom zitten. Die moet je verwijderen en mag je niet op het compost gooien. In de knop zijn ze donkerroze.


De Winterkers heeft ten opzichte van de normale Japanse sierkers stevigere en donkerdere takken. Het 5-11cm grote blad van deze bloesemboom is eirond en heeft een dubbel gezaagde bladrand. Op zijn vaasvormige kroon bloeien van november tot april zachtroze tot bijna witte halfgevulde bloemen in trossen. De Prunus hoeft niet gesnoeid te worden.


Van nature heeft de boomkroon van de Japanse sierkers een parasolvorm. Dode en elkaar kruisende takken moeten uiteraard wel verwijderd worden. Sierkers of Prunus geschikt voor kleine en grote tuin Binnen het omvangrijke geslacht Prunus is heel veel moois te vinden.


Er zijn bomen én struiken.

Sierbomen, maar ook fruitbomen, de zogenaamde steenvruchten. Mensen met een kleine tuin kunnen kiezen uit aan aantal prachtige Prunus -soorten. De prunus kan goed tegen kou en is prachtig in de winter.


Het hout van de boom is niet zo sterk. Dit kan bij harde wind of wanneer de takken bedekt zijn met een dikke laag sneeuw namelijk wat sneller afbreken. Er worden zelden vruchten gevormd. De bloemen verbloeien van roze naar meer wit en hebben roze meeldraden.


Zie ook bij algemene snoei van fruitbomen. De pruimenboom of Prunus domestica is een opvallende en nuttige boom. Prunus Subhirtella Autumnalis is een kleine Kerselaar op stam met schuin uitstaande takken. De Japanse Sierkers heeft een kleine brede vaasvormige kroon.


Hoe moet u sierkersen snoeien en wat voor onderhoud heeft sierkers verder nodig? De sierkers groeit over het algemeen niet hard en daarom hoeft er eigenlijk niet veel gesnoeid te worden. Elk jaar loopt hij net zoveel uit als ik het jaar ervoor eraf heb gehaald – de stengels worden wel tot centimeter lang, en ze zitten vol bloemen. Gelijk na de bloei is het beste moment om de prunus triloba te knotten. Er is niet veel snoei nodig.


Dan kunt u volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. Voor algemene informatie over bomen op tuinplantenwinkel. Prunus bomen De meeste prunus bomen zijn bladverliezend. Een duidelijk verschil hiervan zijn de bloeiende bomen met alleen sierwaarde zoals de Prunus serrulata soorten én de bomen die eetbare vruchten voortbrengen, zoals de Prunus avium (kersenboom), Prunus domestica (pruimenboom) en de Prunus persica (perzikboom).


Prunus laurocerasus (laurierkers) is uitstekend geschikt als haagplant. Wanneer laurierkers (laurierhaag) snoeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts