vrijdag 9 december 2016

Salie plant

Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Subjects include biofuels, plant genetics, ecology and evolution. Hét online tuincentrum met meer dan 10. Planten zie onze aanbiedingen!


Vergelijk hier aanbiedingen.

Wetenswaardigheden over de plant Kennen jullie “de koningin” onder de geneeskrachtige planten ? Dat is Salie en weten jullie ook waarom dat zo is? De Latijnse werkwoordsvorm voor Salie is “salvare” en vertaald is dat genezen, helen of zelfs redden, en Salie zelf betekent: “heil of redding”. De Salie bloeit van nature in mediterrane landen als Frankrijk en Spanje. Hij heeft grijsgroene blaadjes die hij in de winter niet verliest.


Van juni tot augustus bloeit hij met allemaal kleine violette bloemetjes. Salie staat mooi in je border en in potten. Het blad kan tevens in de keuken gebruikt worden om gerechten mee op smaak te brengen.

Verwerk indien nodig wat zand en grit door de grond. Bemesting is niet of nauwelijks noodzakelijk, al werk ik doorgaans wat kippenmest door de grond vóór het planten. Na vijf jaar kun je Salie best weggooien en vervangen door een nieuwe plant. Je kunt Salie ook in je tuin planten vanwege het blad en de bloem.


Salie houdt van volle zon en goed doorlatende, kalkhoudende grond. Met een beetje geluk bloeit hij de hele zomer tot in de herfst. Als u de plant na de eerste bloei terug knipt, bloeit hij vaak nog een keer. De echte salie (Salvia officinalis) is een vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). De plant wordt vooral gebruikt als kruid en is met name bekend uit de mediterrane keuken.


Salvia ( Salie ) is een uitbundig bloeiende vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. De prachtige Salvia staat mooi in een border of in een pot en kan ook als kruidenplant gebruikt worden. Op zure grond gedijt de plant niet. Salie is een plant van mediteraanse oorsprong, de plant houdt van zon. De salie is redelijk winterhard en verdraagt deze prima zonder beschutting.


Op elke plant in pot, besteld bij Directplant, zit maanden groeigarantie. Mocht de plant binnen deze periode geen leven meer vertonen, zeg het ons. U krijgt de plant vergoed of uw geld terug!

Oogst de salie licht gedurende het eerste jaar, blaadjes plukkend als je ze nodig hebt. Ruime keuze planten op beslist. In de volgende jaren kun je de salie jaarrond oogsten door hele takken van de plant te knippen. Salie is op zijn best vlak voor de bloemen beginnen te bloeien, gewoonlijk midden in de zomer. Zorg er ook voor dat de grond goed water doorlatend is.


Omdat het kruid van veel zon houdt, mag de grond best af en toe even uitdrogen. Bescherm salie , zeker als die in een pot staat, in de winter tegen kou en wind. Er blijft genoeg witte salie in het wild groeien voor de Natives aldaar. De voordurende bosbranden in California brengen dat immers al ernstig in gevaar voor de toekomst.


Bij een zuchtje wind wuiven de paarse pluimen sierlijk heen en weer en je blijft er vol bewondering naar staren. Heel bijzonder is dat Salie als een van de weinige tuinplanten vierkante stelen heeft. Ook honingbijen, vlinders en libellen houden van de plant , maar dan vanwege de hoge nectarproductie. Salie (Salvia) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Labiatae oftewel Lamiaceae).


Het geslacht bestaat zowel uit struiken als uit kruidachtige planten. De kruidachtige planten kunnen zowel eenjarig als overblijvend zijn. Behalve salie snoeien of stekken kun je ook planten knippen. Dit houdt in dat je oppervlakkig uiterste delen van de plant wegknipt, waarna er weer nieuw blad gaat groeien.


Salie wordt al eeuwenlang gebruikt om een lang leven te bewerkstelligen, zelfs onsterfelijkheid zou tot de mogelijkheden behoren. Dit wordt gedaan door de plant elke dag te eten, of tenminste in mei (zie Engelse gezegde). Salie wordt ook gedragen om wijsheid te vergaren en de blaadjes worden gebruikt in talloze genezings - en geldbezweringen.


De bladeren van de plant zijn wat hobbelig, hebben een grauw groene kleur en zijn wat donzig. In de zomer bloeit de plant en geeft hij witte tot paarse bloemen. Van natuurlijke vijanden heeft salie niet echt te duchten. Hooguit van de groene rups.


Maar die is gemakkelijk met de hand weer te verwijderen. Ondanks dat de bladeren van. Vooral bij jonge groeischeuten kun je dat heel duidelijk zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts