Deze verse, volumineuze, vochtige materialen worden gedroog gesteriliseerd en geconcentreerd tot organische meststoffen of bodemverbeteraars. Het grote verschil met kunstmest is dat 1 organische mest de bodem met haar bodemleven voedt en daardoor de plant. Dit lijkt een klein verschil, maar is wel essentieel. Organische mest Organische mest wordt al van oudsher gebruikt om de bodem te verbeteren.
Met organische mest voeg je niet alleen voedingsstoffen toe, maar je verbetert ook de structuur van de bodem.
Je spreekt dan ook van bodemverbeteraars. Mest in vloeibare voris handig te doseren in gietwater. Stalmest, huishoudelijk- en tuinafval (compost) en turf werden door de grond verwerkt. Geschikt voor bloembakken, pot- en kuipplanten.
In zowel kunstmest als organische mest zit NPK, wat staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. De ingrediënten van deze meststof zijn precies afgestemd op de behoeftes van gewassen binnenshuis.
De speciale formule zorgt voor stevige planten met prachtige bladeren. Om je gazon in de beste conditie te houden, ga je voor gazonmest met speciaal toegevoegde kalk. Deze hoogwaardige mest heeft een hoog kaliumgehalte en bevat extra magnesium en.
Planten hebben voeding nodig voor de groei, bloei, kleur, en weerstand. Opname van de voeding komt via organische mest of minerale meststoffen binnen. Voor de plant maakt dat geen verschil.
Die kan elk element slechts in een specifieke verbinding opnemen. De organische stofbalans kan op peil worden gehouden door de aanvoer van organische mest. De toe te dienen hoeveelheid varieert per bodemtype. Maar voor iedere grondsoort geldt dat afname van de organische stof direct negatief werkt op de vruchtbaarheid en de gewasopbrengst. Door de micro-organismen worden de organische stoffen, zoals eiwitten, koolhydraten en vetten tot eenvoudigere verbindingen afgebroken, zowel organische als anorganische.
De schimmels, die voor afbraak van het stro zorgen en de aerobe bacteriën, die de feces afbreken ontwikkelen zich alleen als er voldoende lucht in de mest aanwezig is. Stalmest en kippenmest vallen onder de noemer stapelbare mest. Verse paardenmest wordt gebruikt bij de teelt van champignons en kan ook goed gebruikt worden voor het maken van een broeibak.
Chemisch gezien is mest een mengsel van water, mineralen, en organische stof. Belangrijke elementen in mest zijn stikstof, fosfor, kalium en magnesium.
De hoeveelheid nutriënten die in de mest aanwezig is, kan aanzienlijk verschillen tussen de soorten organische mest , maar ook binnen een bepaalde mestsoort. Steeds meer mensen beginnen in te zien dat het gebruik van organische mest erg veel voordelen met zich meebrengt. Wanneer er organische meststoffen worden gebruikt zal het bodemleven, bijvoorbeeld bodemdiertjes, schimmels en bacteriën, de voedingsstoffen vasthouden en omzetten in voeding voor de planten. Waarom organische mest kopen? Overige organische meststof valt onder overige meststoffen.
U moet aan algemene, landbouwkundige, milieu- en etiketteringseisen voldoen om deze meststoffen te mogen verhandelen en produceren. Mest van dieren die niet worden gehouden voor agrarische gebruiks- of winstdoeleinden, is overige organische meststof. Halfhoge soorten als Iris, Rudbeckia, asters en dergelijke kan men tot de matige rekenen. Papavers verdragen geen stikstof en kwijnen op pas bemeste bedden, ook als ze met organische mest zijn bewerkt. Rotsplanten en zode vormende planten mogen, afgezien van gesteentemeel, geen anorganische mest hebben.
De belangrijkste meststoffen stikstof (N), fosfor (P) en kali (K) zitten in al onze mestproducten, maar in wisselende samenstelling. U mag het hele jaar overige organische mest uitrijden op landbouwgrond. U verdeelt de mest gelijkmatig over het perceel.
Dat hoeft niet emissiearm. Situaties waarin u niet mag uitrijden. Koemest is echter eerder een bodemverbeteraar qua structuur dan een toevoeger van voedingsstoffen. Koemest is immers verteerde grasresten (voedsel van de koe) en bevat veel organische stoffen maar weinig voeding. Wilt u dus werkelijk bemesten kies dan voor een complete ( organische) mest.
Waarvoor is deze geschikt: Culvita Organische Mest wordt toegepast voor de bemesting van de moestuin, de siertuin, bij fruitbomen en gazons. Dit wil zeggen dat deze meststoffen worden gevormd uit dierlijke en plantaardige grondstoffen. Er worden geen chemische middelen aan toegevoegd.
Dit betekent dat organische meststoffen aanzienlijk beter zijn voor de grond dan kunstmatige meststoffen, vooral omdat het allemaal puur natuurlijk is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.