U kunt voederbieten oogsten vanaf begin november. Eerder oogsten kost opbrengst. Oogst de bieten bij voorkeur door ze alleen te onbladeren en niet te ontkoppen. Bewaar de bieten op een hoop in de open lucht.
Bij vorst dient u deze af te dekken met kuilkleden of –folie. U kunt er ook voor kiezen om voederbieten met snijmaïs in te kuilen. Zodoende kan kg krachtvoer per koe per dag worden bespaard. Stel een melkveehouder wil zelf voederbieten telen. Hij oogst 1ton per hectare en betaalt 2. In dit voorbeeld ligt de kostprijs dus op euro per ton.
In een groeizaam jaar, wanneer de veehouder 1ton per hectare oogst, daalt de kostprijs naar circa euro per ton. Het telen en voeren van voederbieten als derde gewas is interessant voor veehouders. Niet alleen om te voldoen aan de vergroeningseis gewasdiversificatie, maar ook vanwege de opbrengst per hectare en voertechnische voordelen van voederbieten in het rantsoen. De teelt kan ook worden uitbesteed aan een biologische akkerbouwer. De beschikbaarheid van pulp, afkomstig van biologische suikerbieten, is beperkt en heel wisselvallig.
Het areaal voederbieten zit in Nederland flink in de lift. Voederbieten : opslaan en voeren. Veel veehouders (her)ontdekken de vele voordelen van dit voedergewas, dat nog altijd de hoogst mogelijke kVEM-productie per hectare realiseert.
Nu de oogst nadert dient de vraag zich aan hoe de opslag en bewaring aangepakt moet worden. Voor veehouders die aan deze eis moeten voldoen, zijn voederbieten een aangewezen gewas. Een groot verschil waren de kosten voor het vaker spuiten van de voederbieten.
Freriks heeft de hele winter een rantsoen van ruim kg drogestof gras kuil, kg drogestof snijmais en ongeveer kg drogestof voederbieten aangevuld met een variabele krachtvoergift. Paarden eten graag voederbieten en suikerbieten. Over een voederbiet doen ze lang om die op te eten.
De bieten mogen rechtstreeks van het veld komen, laat dan het loof er dan ook aan zitten. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht. Laaiend enthousiast zijn Henk en Ria Zemmelink uit Hengelo over voederbieten. Hun 1koeien vreten er dagelijks kilo per dier van. Het kost ons een paar minuten werk en het eiwitgehalte stijgt binnen tien dagen met procent.
Vijf jaar geleden begonnen melkveehouders Henk en Ria Zemmelink uit het Gelderse Hengelo met de teelt van. Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Ze telen gras, mais en voederbieten. Het rollendjaargemiddelde is 8. Van Dalen verkoopt een flink deel van de grasopbrengst aan paardenhouders en maneges. Melkveehouder Erik Smale streeft er naar om zoveel mogelijk voer van eigen land te halen.
De voederbieten worden droog gereinigd en versnippert middels een eigen ontworpen systeem.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.