Gebruik bij een zaai in maart het liefst vliesdoek, dan gaat het een stuk sneller. Probeer niet te dicht te zaaien. In de zomer gaan raapstelen wat sneller schieten.
In de herfst hebben we daar geen last meer van. Als je breedwerpig zaait is het dus misschien handiger om iets minder dicht op elkaar te zaaien , om dat euvel te voorkomen. Verwijder onkruid waar dat nodig is.
Zorg dat het gewas na een regenbui goed op kan drogen (zaai dus dicht op elkaar maar bij het breedwerpig zaaien niet te dicht op elkaar, en zorg voor een zonnig plekje). Verder kan je ook gemakkelijk een rijtje raapstelen zaaien tussen allerlei vroege koolgewassen (denk aan spitskool, bloemkool, broccoli). Deze laatste keuze heeft dan als bijkomend voordeel dat de raapsteeltjes onmiddellijk op het juiste perceel (vruchtwisseling) terecht komen. Ook in de kas werd de teelt al eens gecombineerd met bloemkool. Ze worden ook wel rubbekes, keeltjes, Amsterdams vet, steeltjes of ribbekens genoemd.
Wanneer moet dat nu eigenlijk, en hoe? Heb je altijd al zelf raapstelen willen telen, maar weet je niet zo goed hoe je dat aanpakt? Lees dan gauw verder voor de tips over raapstelen telen.
Klik daarom gerust door onze webshop en bestel uw raapstelen zaden bij Zaden Kopen Online.
Na de zomermaanden kunnen sommige soorten raapstelen zaden in de kas gezaaid worden. Vers blijven ze daar enkele dagen goed in de groentelade. Raapstelen teel je eigenlijk alleen in het voorjaar. Langer bewaren gaat ook: raapstelen invriezen is goed mogelijk. Je kunt het dan alleen niet meer voor rauwe toepassingen gebruiken, maar enkel nog gekookt of gestoof of in de wok.
Het wordt stilaan lente en dus tijd om één van onze favoriete groenten te zaaien : tomaten! De beste zaaiperiode is vanaf half maart tot half april. Te vroeg zaaien heeft weinig nut omdat er dan nog te weinig licht is, waardoor je zwakke en ziektegevoelige planten krijgt. Druk de aarde voorzichtig aan en zorg dat de aarde vochtig is zodat de zaden kunnen kiemen.
In Turkije, Griekenlan Portugal en Spanje worden raapstelen of rapini beschouwd als wintergroente. In Nederland worden raapstelen erg jong gegeten maar in andere landen, zoals de V. Maximaal biologische raapstelen zitten boordevol ijzer EN vitamine C. Juist de combinatie van ijzer en vitamine C zorgt er voor dat het ijzer goed wordt opgenomen. Tevens bevat raapstelen hoge gehaltes aan foliumzuur.
Verhit wat boter of magarine in een ruime pan bak de raapstelen beetje voor beetje aan tot deze iets is geslonken. Voeg de spinazie toe en warm dit nog even goed door, breng op smaak met zout en peper en wat nootmuskaat. Stamp van de gare aardappels een puree met een klontje boter en de eidooier.
Vanaf half februari tot eind maart onder glas zaaien en daarna buiten tot september. Breedwerpig of in regels zaaien.
Het jonge blad en de stelen worden gegeten en gestoofd als spinazie. Sommigen eten hem rauw maar dan smaakt hij wel goed door. Ik kweet hem om te verwerken in stoofpotjes of aangestoofd (bijgerecht). Zowel rauw als gekookt is de groente op vele manieren toepasbaar. Verwerk raapstelen eens rauw in een heerlijke salade of stamppot.
Maar probeer ze ook in een salade met uitgebakken spekjes, geitenkaas en walnoten. Bericht door Helly Do 20:Ik vind vooral de kleinere blaadjes scherp, dus ik oogst alleen de grote en laat de kleinere doorgroeien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.