donderdag 25 juni 2020

Vijverwater verversen

Alleen het vijverwater wat verversen om de vervuiling tegen te doen is dus niet voldoende. De vervuiling van zweefalg is hardnekkig en dient dus ander behandeld te worden. Als de temperaturen oplopen – in de zomer – kan de temperatuur van het vijverwater ook stevig oplopen. Winter en verversen van vijverwater.


Als laatste wil ik nog aan dit artikel toevoegen dat een vuistregel is, maar je zelf zonder problemen tot wel van het water per week kan verversen.

Belangrijkste hierbij is dat de waterwaardes stabiel blijven en de Koi er goed op reageert. Neem als vuistregel voor vijverwater verversen per week. Water testen voor extra zekerheid. Om nog meer zekerheid te hebben over de kwaliteit van je water, is het nuttig om regelmatig een watertest uit te voeren. Zelf gebruik ik daar druppelsets voor, die zijn redelijk betrouwbaar en dat testen is zo gepiept.


Kan ik Glashelder dan ook gebruiken zonder eerst het vijverwater te verversen ? Dat kan, helemaal als de vijver niet al te groot is of het water maar in lichte mate troebel is.

Toch is het altijd aan te bevelen om een gedeelte van het water te verversen. Het water verversen is vaak een onderschat belang in de vijverwereld. Op zich eigenlijk vreem want wat voor vele aquariumhouders de normaalste zaak van de wereld is, blijkt vaak op weerstand te stuiten onder de vijverliefhebbers.


Dit terwijl er zeer weinig verschillen tussen beide biotopen bestaan. Enkele filters hebben ook anaerobe bacteriën, deze zijn in staat bepaalde stoffen om te zetten in gassen, die verdwijnen dus uit de vijver. Ververs ongeveer een derde deel van het vijverwater met schoon leidingwater (geen regenwater want dat is te zacht en te zuur). Probeer daarbij zoveel mogelijk de bovenste laag van het water te verwijderen, daar bevinden zich namelijk de meeste zweefalgen die voor het probleem kunnen zorgen.


Vooral wanneer het warm weer wordt is uw vijver kwetsbaar voor algen en kleurt uw vijver dus sneller groen. Groen vijverwater – Het vijverwater wordt troebel en na een tijdje zijn de vijvervissen niet meer zichtbaar. Regelmatig het vijverwater verversen – bij warm weer – kan dan ook geen kwaad.


Op deze manier reguleert u de temperatuur, maar u zorgt er tegelijkertijd voor dat er voldoende zuurstof wordt toegevoegd. Een andere bijkomstigheid van het verversen van het water is dat u ook de hardheid verhoogd. Het verversen van het vijverwater. Bij een folievijver of een kunststofvijver is het niet nodig om het vijverwater , enkele weken nadat de vijver in de tuin is gezet en gevuld is met water, te verversen.


Ga aan de slag met schoonmaken van je vieze vijver.

Van het verversen van het water en het weghalen van alg in het vijverwater. Je kunt bij de vijverafdeling van Intratuin terecht om je vijverwater te laten testen. De vijverwatertest richt zich op verschillende waarden.


Op basis van deze waarden kunnen wij je adviseren hoe je de kwaliteit van het vijverwater kunt verbeteren met bijvoorbeeld het verversen van het water of toevoegen van speciale bacteriën en planten. Een gevaar van vijverwater verversen is dat je teveel goed vijverwater verwijderd waardoor de kwaliteit achteruit gaat. Wil je algen verwijderen uit het water probeer dan het bovenste water te verwijderen. Want juist daar vind je de meeste algen. Probeer de temperatuur van de vijver in de zomer zoveel mogelijk constant te houden.


Bij een te hoge temperatuur kunt u het water het best verversen met gewoon leidingwater. Vermijd daarbij temperatuurverschillen van meer dan graden per dag. Dagelijks tot procent vijverwater verversen bij extreem hoge temperaturen is voldoende. Als je namelijk nieuwe zuurstofplanten plaatst voordat de zweefalg verdwenen is, zal er nog te weinig COin het vijverwater zitten om de planten goed te laten groeien (zweefalgen zijn grootverbruikers van CO2).


Als je deze stappen doorlopen hebt, voldoet je vijver weer aan de voorwaarden uit de driehoek van helder water. Het met enige regelmaat testen van uw vijverwater is absoluut noodzakelijk voor de gezondheid van uw koi. Door een slechte waterkwaliteit kunnen er vele problemen ontstaan met uw Koi. En dit is natuurlijk niet wat u wilt.


Ademnoo huidproblemen, parasieten, bacteriën) Dus voorkom problemen en test regelmatig uw water en observeer uw Koi goed. Vervang nooit al het water in eens. Als vuistregel kan tot per week gebruikt worden. Liever regelmatiger en minder water per keer. Dit water kan perfect gebruikt worden om het vijverwater mee te verversen.


Nu is het hierbij natuurlijk niet de bedoeling dat heel de vijver leeg gepompt wordt, dit kan juist zorgen voor veel ergere problemen. Het is belangrijk om uiterlijk water te verversen in één enkele keer. Eventueel kunt u de restafvallen voor een deel verwijderen en een kwart van het vijverwater verversen , met de opmerking dat uw kraantjeswater niet te zacht mag zijn.


Normaal gesproken bent u hiermee voor een groot deel geholpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts