vrijdag 30 mei 2014

Iep snoeien

Geen abonnement, betaal per film. Algemeen Iepen worden misschien wel best zo min mogelijk gesnoeid want door het snoeien kan de iepenziekte zich makkelijker verspreiden. Vergewis je er eventueel voor de snoei of het om een iepenresistent ras gaat. Wil je je goudiep snoeien en heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken?


Deze boom is zuilvormig en staat bekend om de goudgele bladeren. Deze smalle boom kan in diverse vormen worden geknipt en is makkelijk bij te houden met snoeien.

Een kersenboom snoeien is niet nodig, je kan ze wel in model snoeien (direct na de oogst). Een pruimenboom en perzikboom snoeien doe je door de langere takken weg te snoeien direct na de oogst. De vruchten komen aan takken die omhoog groeien.


Notenbomen moet je vóór januari snoeien : snoei wild groeiende takken eruit. Wanneer mag of moet ik snoeien ”, is een van de meest gestelde vragen over de tuin. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar.


Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk.

Waarschijnlijk was dit de kloon 'Major', die nu in Nederland en Vlaanderen zeer zeldzaam is of misschien niet meer aanwezig is. Hollandse iep - Ulmus xhollandica. Snoeien kan om de volgende redenen het beste in de winter gedaan worden. Bij loofbomen is de structuur van de boom goed te zien, waardoor het effect van het snoeien gelijk duidelijk is.


De winter is vlak voor de lente, de periode waarin de bomen snel groeien, waardoor de wonden snel helen. Bloedingen van de boom blijven in de winter beperkt. Hij wordt niet zo hoog, zo’n meter.


Hij heeft in het begin mooi goudgeel bla dat in latere jaren meer bronsgroen wordt. Wat zijn de bedreigingen van de Ulmus x hollandica? De iep of olm Ulmus hollandica is een kruising van twee andere iepsoorten.


Het is een kanjer die redelijk snel groeit tot een hoogte van dertig tot veertig meter. Hij loopt al vroeg uit, in maart. Is de Iep een bedreigende boomsoort? Voordelige staffelprijzen Lage verzendkosten gratis afhaalpunten.


De standplaats van de Iep Iepen houden van een koele en vochtige plaats in de halfschaduw Als boom nabij het huis, vooral op boerenerven, is veelal de ruwe iep te vinden. Aan de rand van vijvers of langs beken is de ‘Pendula’ aan te bevelen. Als groep zijn iepen bijzonder fraai in zeer grote, parkachtige tuinen.


Dit is idd geen japanse iep , geen zelkova. Op dit moment is het een bol met takjes en bladeren.

Ik zou trachten die bol uit te snoeien , zodat het de structuur krijgt als een echte booELke tak in zijn eigen ruimte, en vanuit de stam naar buiten groeiende zonder hierbij andere takken in de weg te zitten. De van oorsprong uit Japan en China afkomstige Zelkova behoort tot de Ulmus familie, welke van hetzelfde geslacht is als de Europese en Amerikaanse Iepen. De Zelkova is in feite gelijk aan de Ulmus (Chinese Iep ), maar heeft een enkel getand blad in tegenstelling tot de Ulmus die dubbel getande bladeren heeft. De ruwe iep wordt nog weinig toegepast als boom. De onderstam wordt nog wel gebruikt voor diverse cultivars omdat deze weinig wortelopslag vormt.


Hierbij is overigens wel kans op uitgestelde onverenigbaarheid. Door te snoeien kan de boom mooi in vorm gehouden worden. De goudiep kan in de wintermaanden gesnoeid worden. Inde wintermaanden als het blad eraf is kan hij helemaal teruggesnoeid worden tot bijna op de stam. Iep Ulmus Parvifolia een makkelijke startersbonsai voor binnen als buiten.


De Chinese Iep (Ulmus Parvifolia) is de meest gebruikte Iep soort voor Bonsai. Op de takken zijn soms kurklijsten zichtbaar, wat deze iep onderscheidt van de meeste andere iepen. De veldiep wordt vooral gebruikt in landschappelijke beplanting zoals windsingels en bosplantsoenstroken. De bomen wordt weinig aangeplant als straat- of laanboom. Hier worden vaak cultivars voor gebruikt.


Deze treurvorm van de iep wordt ook wel bergliep genoemd. De takken die na van de stam af gebogen te zijn, groeien dan bijna loodrecht naar beneden en raken dan de grond. Het ovale blad is groot, van boven ruw en donkergroen en vormt een gesloten hangende kroon in deze boom.


Deze gele iep is een kleine zuilvormige boom met opvallende geel-groene ovaale bladeren. De iep is goed te herkennen aan de scheve bladvoet. Een winterkale boom heeft kale twijgen en knoppen. De Ulmus hollandica wredei, zoals de goudiep officieel heet, verliest in de winter zijn blad. Deze iep dankt zijn naam aan de goudbruine bladeren, die later in het jaar groen worden.


Als de iep wat ouder wordt, zal deze ook een vollere kroon krijgen. Door in de winter (februari) te snoeien , kunt u de zuilvorm behouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts