maandag 2 oktober 2017

Paardenbloem eetbaar

Heeft u vragen of opmerkingen? Ja de paardenbloem is ook eetbaar. Je kunt de gele bloemblaadjes door een salade heen doen. Ook de steel is eetbaar maar die is wat bittterder.


De paardenbloem is in het noorden bekend als hondstong en als hondenbloem en hynsteblom in Friesland.

In het Nederlands is hondstong ook de benaming voor een andere plantensoort. In het zuiden en in Vlaanderen wordt de paardenbloem ook wel pisbloem of pissebloem genoemd. Voor al deze leken (en andere geïnteresseerden): er is hoop. Want al weet je evenveel van natuur als mijn moeder van computers (ADSL…is dat een ziekte?), iedereen weet wat een paardenbloem is!


En deze kun je veilig eten! En is behalve lekker ook nog eens reuze gezond! De smaak is een beetje bitter, maar dat los je makkelijk op: een paar blaadjes door je salade en je proeft ze amper nog.


Of stoom, wok of verwerk in een soep het bittere randje er gewoon af.

Zoals je hebt kunnen lezen, de paardebloemen zijn goed eetbaar. Paardenbloem werkt zuiverend. Het regelt de spijsvertering, werkt urineafdrijvend en is aangewezen bij gal-, nier- of leverproblemen. In de wortel van een paardenbloem zit o. Taraxine is licht laxerend en helpt dus bij spijsverteringsproblemen.


Waarom wieden als je kunt oogsten? De bladeren bevatten ook taraxine. Door de aanwezige “Bitterstoffen” kan het nogal bitter smaken, maar heerlijk als smaak maker gemengd met de gewone sla of rucola. Slechts weinigen weten dat de bladeren tot geneesmiddel dienen of zelfs als voedsel kan worden bereid.


Er wordt ook thee van gemaakt. De plant werd tot enkele decennia terug veel gegeten. In ons moderne tijdperk zijn we helemaal gewend aan het boodschappen doen. Schorseneren uit de oven met ham.


Er zijn soorten schorseneren, een lichte en een zwarte soort. Ze zijn nauw verwant aan elkaar, maar ook aan paardebloem en sla. Alle delen van de paardenbloem zijn eetbaar.

Door vrijwel iedereen, doch uitzonderingen bevestigen de regel: sommige mensen vertonen een allergische huidreactie op het melksap. Maar die personen weten dat, want hebben het ook bij bepaalde andere planten. Zelfs niet in grote hoeveelheden. Ze zijn echter zeer bitter en worden om die reden in onze landen niet zo vaak gebruikt. In landen waar voedsel niet voor iedereen toegankelijk is worden ze wel heel vaak gebruikt in salades.


Dus ze zouden nu met duizenden tegelijkertijd niet afgemaaid moeten worden, maar als er elders velen staan, kan het ook geen kwaad om er een paar te oogsten op zelf op te eten. De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar , echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten.


ROBERTSKRUID Venus in Waterman. SMEERWORTEL Maan in Steenbok. Zo maak je het: Giet het water en paardenbloem in een kom, en roer de stevia druppels erdoor. Laat dit ongeveer minuten staan.


Oorspronkelijk groeide de paardenbloem alleen in Europa, Azië en Afrika. Door de mens is de plant nu ook in andere werelddelen actief. In een dicht gazon zal paardenbloem wat moeilijker kiemen, maar als er wat beschadiging is van de grasmat des te meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts