dinsdag 7 juli 2020

Wanneer fuchsia snoeien

Ruime collectie stalen en zilveren sieraden voor het hele gezin. Een keer een nachtje vorst is niet meteen erg, maar nu is het toch wel het moment om ze binnen te halen. Laat de grond gedurende de winteropslag niet uitdrogen, maar geef minder water.


Toch zijn er een 90-tal soorten in ons klimaat winterhard. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Wanneer ze groeien in landen met een mild klimaat sterven de stengels niet af en verhouten ze.

Zo kunnen ze ook grotere hoogten bereiken want ze verlengen zich. De bloemen van fuchsia ’s zijn heel karakteristiek. Wanneer mag of moet ik snoeien ”, is een van de meest gestelde vragen over de tuin. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar.


Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Dit omdat we straks de fuchsia met een schaar gaan snoeien.


De overbodige stelen en takjes kunnen we dan beter verwijderen.

Neem een niet te grote pot omdat het groeien dan traag verloopt. De fuchsia heeft een luchtige, vochthoudende en voedzame grond nodig. Bij het oppotten de grond nooit samendrukken maar wel licht aangieten.


Wanneer de plant dus opgepot is, begint het dankbare werk aan de vormgeving. In de winter is, bij (strenge) vorst, bescherming nodig. Vooral wanneer de plant nog maar pas is aangeplant. Bedek de bodem onder de tuinplant rond de wortels en de ruimte tussen de takken met afgevallen blad. Laat de verdorde stengels staan en snoei deze pas in het voorjaar terug (zie snoeien ). In de grond moet voldoende humus aanwezig zijn en hij moet ook ruim van voedsel zijn voorzien.


De beste standplaats is heel licht beschaduwd. Moet je de fuchsia snoeien ? De grond mag vrij droog zijn, maar de kluit mag niet helemaal uitdrogen. Een andere methode voor het overwinteren is het opkuilen. Fuchsia ’s houden van gefilterd licht.


Zo kun je onderling stekjes uitwisselen, want fuchsia ’s zijn er in ongelooflijk veel bloemvormen en kleurcombinaties! Sommige planten zijn zo gewoon, dat we nauwelijks meer zien hoe mooi ze zijn. Neem nu de fuchsia , de onvolprezen bellenplant.


Je zocht op: Tuininfo (resultaten). We snoeien ook alles weg wat niet mooi gegroeid is, te dunne takjes, dezen die elkaar kruisen, enz.

Wanneer we veel wegsnoeien houden we weinig over en dat neemt minder plaats in. Er blijft bovendien geen blad of bloem aan de plant. Wortelsnoei doe je de eerste jaren niet. Wat is het toch een bijzonder plantje: de fuchsia ! In het Nederlands noemen we hem bellenplant.


Logisch, want de bloemen lijken ook werkelijk op belletjes. Deze betoverende plant is weer helemaal trendy en fleurt in op diverse manieren onze tuinen op! Wanneer snoeien , de snoeitabel Snoeien is afhankelijk van de plant of de struik. De vele soorten zijn in hun snoeiperioden even divers.


Het is onmogelijk te zeggen dat je bepaalde groepen planten alleen in het voorjaar kunt snoeien. In tegendeel, wanneer snoeien is geheel afhankelijk van het doel en de soort plant of struik. Ze kunnen ook na het snoeien en verwijderen van de meeste gron vochtig in een plastic zak gestopt worden en vorstvrij worden bewaard op zolder of onder de vloer. Eind maart – begin april kunnen ze opnieuw opgepot worden.


Hoe en wanneer kan ik de fuchsia snoeien ? Krijg je door het snoeien minder bloemen? Het snoeien van een hortensia is niet ingewikkeld zolang je maar weet wat je doet. Naast de gewone takken te snoeien kan ook worden gekozen voor het snoeien van de wortels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts