Mensen denken dat hij zo van de boom wordt geplukt en je hem dan op tafel kunt zetten. Maar we verbouwen ze ook zelf. Hoe eerder je dat doet, hoe meer smaak je behoudt. De geplukte olijven draaien we langzaam door een passe-vite (je kent ze wel, die je voor je tomatensoep gebruikt), zodat we de pitten eruit kunnen zeven en de temperatuur niet te hoog oploopt.
Onrijpe olijven zijn groen, rijpe zijn zwart, diepbruin of paars. Vers geplukte olijven zijn niet direct voor consumptie geschikt.
Pas nadat ze maanden in een zoutbad zijn ingeleg is de bittere smaak verdwenen en zijn ze geschikt voor consumptie. De zwarte olijven zijn zachter en wat sterker van smaak. Leg de olijven eerst twee weken in water en zet de vruchten regelmatig om en ververs het water elke dag.
Wel is het nodig de olijven tevoren licht te kneuzen. Vervolgens legt u de olijven circa één maand in pekelwater en zet ze regelmatig om. Doe de olijven tot slot in een afgesloten (glazen) schaal met azijn en pekelwater. Aan dezelfde olijfboom groeien groene én zwarte olijven. Dat is geen kwestie van soort, maar van het tijdstip van oogsten.
Laat men ze langer hangen, dan worden ze donkerder van kleur.
Veel olijven worden niet ingemaakt, maar door middel van persing tot olijfolie verwerkt, een vloeistof die zeer veel toepassingen heeft zoals voedsel, brandstof voor verwarming en verlichting, en medicijn. De meeste mensen kennen het onderscheid tussen de groene en de donkere (zwarte) olijven. De groene olijven zijn eigenlijk de onrijpe vruchten. En als de olijven te lang rijpen, blijft het olievolume toenemen, maar ook de zuurgraad.
Dit heeft dus een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de olijfolie. Voor veel mensen is het lastig om te zien wat het juiste moment van het oogsten van de olijven is, daarom wordt er gekeken wanneer de olijffabriek in het betreffende gebied geopend. Voeg naar hartenlust olijven toe aan koude of warme salades met vlees of vis. Ook klein gesneden op een pizza of door een pasta komt de smaak van olijven goed tot zijn recht. Ze smaken ook heerlijk in een hartige taart of op een lekker vers broodje.
Mediterrane planten in potten zijn dan ook ideaal om jouw terras in een zuiders kleedje te steken. Als de olijven volledig gerijpt zijn, gaat dit ten koste van de kwaliteit van de olijfolie en verhoogt het de zuurgraad. Dit leidt tot een snelle oogst wanneer de weersomstandigheden dat toelaten: geen wind en geen regen. Ondanks dit kunnen olijven in de meeste milde warme klimaten worden gekweekt zolang de wintertemperatuur niet onder het vriespunt zakt. Het kweken van een olijfboom vanuit zaad is geweldig voor decoratieve doeleinden.
Diegenen die niet langdurig willen staan kunnen ook zittend de uitgezaagde takken kammen of de verzamelde berg olijven schonen. Kortom, voldoende afwisseling om van een heerlijke plukdag te genieten. Om de olijven te laten rijpen hebben ze licht en warmte nodig.
Olijvenbomen zijn productiebomen.
Een goed gesnoeide olijfboom heeft horizontale takken, waarop dicht bij de stam geen zijtakken groeien. Traditionele manier van oogsten Veel boeren die alleen het land bewerken zullen van oudsher niet op netten oogsten maar op de traditionele manier oogsten. Om alleen op netten te oogsten is te zwaar maar volgens de traditionele manier kan men wel zelfstandig oogsten.
Wanneer de olijfboom in bloei staat, worden na bestuiving uit slechts tot van de bloemen olijven gevormd. Het oogsten is een arbeidsintensieve bezigheid. De voorkeur wordt gegeven aan handmatig plukken. De olijven worden uit de olijfbomen geschud of geharkt.
Het kan ook op een goedkopere manier. Vanaf begin november tot eind januari worden over het hele eiland de olijven uit de bomen gehaald voor de productie van olijfolie. Kreta staat bekend om de hoge kwaliteit olijfolie, de Extra Virgin Olijfolie.
En hoe krijg je tafelolijven op smaak?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.